Oporavak oštećene kose

09:23


Skoro sam vam napisala post Šta treba da znate pre nego što se ofarbate u plavo. Ubrzo nakon toga sam napravila drastičnu promenu i ofarbala se u duboku, tamno braon boju. Ukoliko me pratite na Instagramu verujem da ste upućeni, a ovde ću vam dosta opširnije objasniti i zašto sam to uradila.

Neke 4 godine u nazad sam izvlačila pramenove blanšom, i postepeno prefarbala čitavu kosu. Prve tri godine kosa mi je bila u odličnom stanju, ali isto tako nije bila potpuno plava, više prirodna plava sa pramenovima. Kako to obično bude, poželela sam još svetliju, belju kosu. Ono što je dobro jeste što sam toliko razuma imala da to ne pokušavam sama da izvedem, već sam išla u frizerski salon.
Pramenove sam radila na izmedju 4 i 7 meseci, kada osetim da je potrebno. Koren nikada nisam farbala blanšom. Boju sam delimično postigla, i bila je svetla, ali bi ubrzo potamnela. Trudila sam se da ne koristim presu, niti figaro, i da je zaista negujem. Medjutim, nekako je kvalitet naglo krenuo da opada i imala sam osećaj da povodom toga ne mogu ništa da uradim. To je krenulo negde od zime da se dešava. Jedna od stvari koja mi je bila jasan znak da nešto nije u redu jeste da mi dan nakon pranja kosa više nije bila svilenkasta, kao i da su krajevi vodili svoju politiku i bili izuzetno suvi. Takodje, dobila sam nejednake stepenove površinske kose, a uvek sam se šišala na ravno. Kosa se kidala. Mislila sam da mi možda jastučnica ne odgovara, ali ni svilena nije pomogla.

Trenutak suočavanja mi je bio pogled na fotografije sa mora i uporedjivanje sa fotografijama od pre nekoliko godina. Kosa mi je delovala tanje, krajevi su bili u repićima, boja je bila neujednačena... Ošišala sam krajeve, ali kako ni to nije pomoglo, a oni su i dalje bili u repićima, donela sam radikalnu odluku.
Ono što nisam spomenula jeste da me je oduvek kopkalo kako bi mi stajala tamna boja kose, a muke sa plavom su mi samo olakšale vizuelizaciju.
Otišla sam kod frizerke, objasnila joj šta želim, a dobila i više od toga. Boja je bila prelepa, tamna, gotovo crna sa crvenkastim odsjajem. Bogata tamna čokolada. Lepo se primila, bila je ujednačena, i iako mi je bio šok, kao da mi je pao ogroman teret sa ledja. Tada sam se ponovo ošišala, i uobličila frizuru.

Sledi oporavak kose kod kuće. Koristim Babyliss fen za kosu sa tankim nastavkom, kako bi dlaka bila složenja i sjajnija i da je ne bih morala dodatno stilizovati. Ne feniram je, samo sa češljom očešljam i osušim.
Koristim blage šampone, mada sam to radila i pre farbanja. Uglavnom je to Babylove, ponekad i Diplona bez silikona jer on bolje opere kosu i skine ostatke proizvoda za negu.

Što se maski tiče, nastavila sam da koristim Alter ego Spherique Pro keratin. Dosta dobra maska, jača kosu i iako se efekti vide odmah nakon prvog pranja, za prave rezultate je potrebno duže korišćenje. Nju ne koristim pri svakom pranju (kao ni ostale), već je rotiram sa drugim maskama. 
Sadrži ši puter, hidrolizovan keratin, elastin i kolagen i ekstrakt nara. Ipak, za oštećenu kosu bih pre preporučila naredne dve maske.


Tigi Catwalk Oatmeal and Honey mi je nova u postavi. Miris je stvarno lep, i zadržava se u kosi. Kosa je svilenkasta i lepa već nakon prvog pranja. O dugoročnim efektima ću vam tek pisati. Ono što mislim da radi bolje nego drogerijske maske jeste da kosa bude lepa do narednog pranja, a ne samo tog dana.


Moja trenutno omiljena maska je Schwarzkopf Bonacure Fibre Force. Sa njom mi kosa momentalno deluje potpuno zdravo i sjajno. Posložena je, i takva je do narednog pranja. Proteinska maska je u pitanju, i mislim da mi u ovom stadijumu oporavka kose ona najviše prija. Hvala blogu Zdrava kosa što ju je otkrila. I o njoj planiram više da pišem, a jedina mana je što u pakovanju ima samo 150 ml.


Nakon pranja, koristim još par proizvoda.
Keune Smoothing dvofazni sprej za kosu najviše volim da koristim nakon Schwarzkopf maske. Pomaže mi pri raščešljavanju, pruža zaštitu od toplote, i dodatno umiri kosu i oblaže dlaku. Ne slepljuje je i mislim da je odličan proizvod za moj tip kose (ravna, srednje gusta, tanka dlaka). Osim njega koristim i Loreal dvofazni sprej, često ih menjam.


Loreal Elseve ulje za kosu koristim godinama. Štiti krajeve od spoljašnjih oštećenja, i pucanja. Jedno vreme sam prestala da ga koristim i rezultat su bili ispucani krajevi. Meni je zaista odličan i koristan proizvod, da nije, sigurno ga ne bi kupovala iznova i iznova. Zagladi krajeve i kosa je sjajnija, ali tek nakon par meseci korišćenja se zaista primeti koliko je štiti.
Nanosim ga na vlažnu kosu, isključivo na krajeve, i ne ispiram ga.

Još jedan relativno nov proizvod u rutini su KYO kristali za rekonstrukciju kose. Njih koristim na isti način kao Loreal ulje, samostalno ili ih pomešam. Takodje, ponekad ih stavljam i na suve krajeve.
Štite kosu od pucanja, ne maste je dodatno i utiču na celokupan izgled kose

Pored ovoga, trudim se da kosu ne perem prečesto, i koristim četke koje ne kidaju kosu. Sve ovo primenjujem već nekih mesec i po dana, i razlika u kvalitetu kose je neverovatna. Deluje gušće, manje je suva, sjajna je i ima oblik bez stilizovanja. Za prave rezultate je potrebno vreme, i još par šišanja, o čemu ću vas svakako obavestiti.
Moja kosa nije bila ni u pola u lošem stanju kako to zna biti s blajhanjem, ali svakako nije bila u stanju sa kojim bih bila zadovoljna. Trenutno sam prezadovoljna u kom pravcu ide, pogotovo što je malo vremena prošlo, a promena je vrlo vidljiva. Pre i posle fotografije i video imate na Instagram profilu bloga, tamo često kačim ovakve pričice.

Pišite mi vaša iskustva sa farbanjem i negom.

You Might Also Like

2 коментара

  1. Bilo bi dobro da mozda stavis cene i gde se kupuju ovi proizvodi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Planirala sam o svakom od njih da pišem posebno, pa nisam želela da zatrpavam već dugačak tekst sa tim. Medjutim, da, u pravu si, verujem da je to nešto što zanima većinu dok čita. :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saradnica na sajtu:

Translate

Labels