Masna i tanka kosa, suvi i ispucali krajevi-kako ih se rešiti

02:00


Baš sam razmišljala na temu o kom problemu koji zahvata dosta devojaka dosta znam, koje bih trikove mogla podeliti sa vama. Ipak, kakav sam ja to bloger ako ne pišem i neka svoja lična iskustva što se uopštenih problema tiče.
Moja kosa je srednje gusta, tanka dlaka, i teme se brzo masti. Ništa strašno, ali meni smeta. Takodje, tada gubi i volumen, tako da je pranje na svaka 2-3 dana neminovno.
Svi znamo da često pranje dovodi i do isušivanja kose, a sušenje fenom i do ispucalih krajeva. Tu se vrtimo u začaranom krugu, i nikako do lepe i zdrave kose.

Do masne kose može dovesti dosta toga. Poblemi sa hormonima, stres i zapravo još dosta faktora. Uglavnom, najčešće se javlja kod tanke i ravne kose, jer se po pravilu na takvoj kosi više uočava. Neću se puno baviti sa tim šta uzrokuje mašćenje jer je dosta individualno, već samo savetima za kontrolisanje.
Vremenom sam naučila kako da se izborim sa tim problemom, i sada imam potrebu tek 3. ili čak 4. dan da je perem. Vrlo je bitno kako se ophodite prema njoj i sa kojim šamponima je perete. 
Teško da će vam bilo koji savet pomoći da se rešite toga, ali sam uverena da ćete uspeti da ga ublažite. Ukoliko dodjem do trajnog rešenja, budite sigurni da ću ga i podeliti. :)

Prvo i osnovno je da izaberete odgovarajući šampon. Strogo izbegavajte šampone sa uljima i silikonima. Obratite pažnju i na oznake. Ukoliko negde piše da bi odgovarao suvoj kosi, ni ne pomišljajte. Ukoliko imate suve krajeve, a masno teme, moraćete se poslužiti drugim trikovima. Šamponi sa uljem avokada, arganovim uljem, i ostalim uljima, oni koji zagladjuju kosu i za održavanje boje kose su jedno veliko ne.
Obično na šamponima i piše za masnu kosu, a osim njih odgovarajući su i oni koji su namenjeni svakodnevnom pranju jer su blagi, kao i šamponi za bebe (ponovo, bez ulja).
Šamponi namenjeni masnoj kosi obično sadrže koprivu, nanu i beli luk.
Pazite i na sastav, i gledajte da budu što blaži.

Šamponi koji su se meni pokazali kao dobri: Orzene za masnu kosu na 1. mestu, i njega sam već puno puta spominjala, jer ga stvarno koristim godinama. Medjutim, često ga i rotiram, jer ga se teme zasiti.
Zatim Insight Daily šampon, Babylove i Afrodita šampon sa koprivom. Sigurno ih ima još dosta dobrih, ali nekako sam se uvek zadržavala na Orzene. 
Dok perete kosu zaboravite i na vruću vodu, jer ne samo da tako oštećujete dlaku, već i dodatno podstičete lučenje sebuma.


Druga stvar jeste stavljanje regeneratora i maske. Pošto vam se teme masti, nemojte ih stavljati na njega, već negde od pola dužine kose. 
Ukoliko imate normalne krajeve za vas nema puno problema, većina regeneratora će vam odgovarati.  Čak je poželjno i da ih sa vremena na vreme preskočite kako ne biste dodatno otežavali kosu.
Medjutim, ukoliko su vam krajevi suvi i ispucali morate posebno obratiti pažnju i na njihovu negu. Kod ispucalih krajeva, najbolje i najefikasnije rešenje je jednostavno rečeno šišanje. Velika većina proizvoda vam neće rešiti taj problem, već ih samo zagladiti. Jednom ispucali krajevi ne mogu da se oporave. Ipak, kod suvih krajeva rešenje je korišćenje jačih maski i ulja.
Velika je zabluda da osobe sa takvim problemom ne smeju koristiti ulja na krajevima. Iskreno, već godinu dana ih redovno koristim, i kosa mi se preporodila. Koristim ih tako što ih nanesem na krajeve pre pranja i ostavim nekih sat vremena, ili pomešam sa maskom. Operem kosu, prosušim, i ponovo, ali ovog puta mrvicu stavim na krajeve. Nisam primetila da mi otežavaju, ili dodatno maste kosu, ali bitno je da ih dobro i isperete. 
Možete ih stavljati čak i na teme, ako imate problema sa opadanjem ili sporim rastom kose, ali takodje pre pranja, u toku kojeg ih dobro isperete.
Takodje, nemojte previše proizvoda da stavljate na kosu, jer je sve to bukvalno guši, kao i teme. U slučaju masne kose važi parola ,,Manje je više".

Balzami, maske i drugi proizvodi koji su mi se dobro pokazali: LPM ,,beli" balzam sa lanenim semenom, Insight Dry maska, Macadamia maska, Revlon Unique One tretman, Balea mleko za kosu sa mangom, Balea maska za kosu sa narandžom.
Ulja: Loreal, bademovo, Macadamia, kokosovo (ovde ne možete puno da pogrešite).


Postoji i dosta recepta prirodnih šampona i maski namenjenih masnoj kosi. 
Jako je bitno da kosu u toku dana što manje dirate prstima. To jako masti kosu, i ako to radite rešavajte se toga što pre. :)
Verovatno ću biti partibrejker, ali mojoj kosi odgovara samo četka sa prirodnim dlakama, a stvarno sam ih puno probala.
Ona mnogo lakše rasčešljava tanku kosu, i ne oštećuje je. One jesu malo skuplje, ali verujte mi da vrede. Koju god da koristite, jako je bitno i njeno često pranje, kao i pranje kapa, jastučnica i ostalih predmeta koji imaju dodira sa temenom.
I ono što mene spašava jeste Batiste šampon za suvo pranje. Ne volim ujutru da perem kosu, pogotovo kada je hladno, tako da mi taj dan priskače u pomoć sprej. I njih sam dosta probala, i za sada se držim Batiste šampona jer zaista drži sve pod kontrolom, i to tako dobro da se uopšte ne primeti da je bila masna kosa. 

Vremenom ćete uspeti da proces lučenja smanjite, i da period izmedju pranja produžite. Samo je potrebno strpljenje.

Nadam se da će vam ovaj post pomoći, to je moje rešenje, i moram priznati da funkcioniše. 
Da li vi imate neki savet za kontrolisanje masne kose? :)

*sve slike korišćene u ovom članku su preuzete sa interneta.

You Might Also Like

13 коментара

  1. Baš sam sad na akciji u dm-u uzela Orzene za masnu kosu, jedva čekam da ga isprobam! Imamo skroz isti tip kose i baš mi je drago da si napisala ovaj post! Uljima i redovnim šišanjem kontrolišem krajeve, ali masno teme je mnogo veći problem... Probaću sve sa tvojih top lista, pa javljam utiske :D Insight i Macadamia su se i meni odlično pokazali. Odličan post :*

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam primetila da mi se kosa brze masti ako je cesto vezana u rep i podignuta..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. -Kathy Belgrade Lady-
      Ja je baš slabo vežem u rep, pa nisam primetila, ali dobar savet! :)

      Избриши
  3. Sa svim se slazem osim za sampon Afrodita sa koprivom. On nije dobar za teme, a u tom samponu ima najmanje koprive. :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. -Slavica Babić-
      Moguće vrlo, davno sam ga koristila, ali mi je ostao u dobrom sećanju što se mašćenja kose tiče. :)

      Избриши
  4. Imamo sličan tip kose, samo što ja zbog sporta moram svaki dan da perem kosu, znam da je loše to, ali ne mogu a da je ne operem. Skoro sve radimo na isti način, samo što ja svako pranje kose završim sa mlazom hladne vode i onda mi kosa ne štrči na sve strane. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Meni Orzene, kao i Afrodita samponi dosta isusuju kosu. :/

    ОдговориИзбриши
  6. -Le prettiness-
    Baš mi je drago da imamo isti tip kose, sad ću pomno da pratim šta postavljaš. :)) Nadam se da će i tebi odgovarati! :) Havljaj obavezno. :) Hvala ti. :**

    ОдговориИзбриши
  7. -Tijana LeClaire-
    Za Afroditu je vrlo moguće. Ne znam da li si kroistila Orzene baš za masnu kosu? Meni on do sada nije isušivao kosu, a ostale nisam probala. :/

    ОдговориИзбриши
  8. Pozdrav, nisam koristila navedene proizvode, pa cu probati jer imam identican tip kose.
    Ova Insight dry maska za koji tip kose si se odlucila pri kupovini?
    Hvala ,-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. -Анониман-
      Probaj obavezno Orzene šampon. :) Što se maske tiče, postoji Dry (za suvu kosu odnosno krajeve), masku za svakodnevno korišćenje-Daily, i još par vrsta (sve ih možeš videti ovde: http://www.alexandar-cosmetics.com/sr/category/insight-hair-line). Ako imaš suve krajeve preporučujem ti da probaš Dry, jer ne masti kosu dodatno. I naravno, a verujem to da znaš, nikako na teme se ne stavlja. :)

      Избриши
  9. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=980069842074029&id=100002130688087 probala sam ovaj sampon I prezadovoljna sam kosa raste kao luda jedini moj problem su ispucali krajevi tj suvi probala sam par maski Ali i dalje nisam zasovoljna, znam da su mi krajevi osteceni jer se farbam u plavo ako neko nesto vec probao I dalo mu je rezultate volela bih I meni da pomognete... Hvala

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saradnica na sajtu:

Translate

Labels