Sve što devojka treba da zna o puderima

12:54


Često devojke greše pri izboru pudera, žale se kako im ni jedan ne odgovara (što može biti i tačno) ali problem nastaje kada ne obraćaju dovoljno pažnje pri izboru.
Želela bih da napišem jedan opširan priručnik kako izabrati puder i kako ga pravilno naneti, koje sve vrste postoje... Nadam se da će biti od pomoći. :)
Pa da krenemo. :)
Pravilo broj jedan jeste dobro pogledati svoju kožu i proučiti je.

Da li vas zateže koža kada se umijete, sklona je perutanju i potrebna joj je veća hidratacija i nega? U tom slučaju je vrlo moguće da je vaša koža lica suva. Ovo se može dešavati svim tipovima kože, ali ako je ovo stanje stalno, i ne dešava vam se da vam se čelo npr. sija i masti onda sigurno imate suvu kožu.
Vrlo čest tip kože jeste mešovita koža. Obrazi su suvi, a čelo, nos i brada su skloni maščenju.
Sa druge strane jako redak tip jeste normalna koža, u prevodu ništa joj ne fali, ali u tom slučaju vam ni ne treba puder. :)
I  najnezahvalniji tip kože jeste problematična koža, koja je najčešće i masna koža, mada ne mora biti. Ovaj tip karakterišu problemi sa aknama, ožiljcima od istih, čitava površina lica se masti..
I tu je i osetljiv tip kože, koji može biti u kombinaciji sa bilo kojim prethodno navedenim tipom. Ako vam se brzo zacrveni lice, skloni ste alergijama i različitim reakcijama na kreme, pudere....

Drugi korak jeste da odredite svoj podton kože. Ovo nije tako lako, medjutim ne mora biti ni tako teško. Postoji topao, hladan i neutralan.
Obično su devojke sa svetlim očima i svetlom kosom hladnog podtona, a devojke braon očiju i braon kose toplog, mada uvek ima izuzetaka.
Meni je ova slika dobar primer razlike u podtonovima:


Pogledajte se u ogledalo i verovatno ćete i same shvatiti kom podtonu više težite. Ako ne pripadate ni jednom, onda imate verovatno neutralni.

Kada ste odredili svoj tip kože, obratite pažnju na sledeće stvari:
Pri kupovini pudera a imate suvu kožu tražite sledeće stvari: rich, moisture, hydra, dewy finish...
Ukoliko vam je masna koža tražite gde piše matte, oil free..
Ukoliko imate mešovitu kožu moj vam je savet da tražite pudere za masnu kožu, jer su najčešće oni namenjeni mešovitoj/masnoj koži i teško da će neki puder držati masnu kožu na mestu.
Jako je bitno da pre stavljanja pudera stavite kremu namenjenu vašem tipu kože!!!
I to ne govorim samo zbog nege, koja je svakako prva na listi nego i zbog samog pudera. Ni jedan puder neće lepo leći na suvu kožu, samo će isticati suve delove.
Takodje, mešovita koža je sama po sebi nezgodna, jer ako se ne neguje pravilno, puder će istaći suve delove na obrazima, a čelo i ostatak T-zone će se mastiti, i puder vam stvarno tu ne može ništa.

Ako nemate neke veće nepravilnosti koristite BB, CC i tonirane kreme, ali ukoliko imate onda tražite puder sa jačim pokrivanjem, ili srednjim, a na nepravilnosti stavite korektor.

Odredili ste i podton? 
Proizvodjači često daju oznake ili imena nijansama i po tome možete zaključiti kog je tona puder. Npr. vanilla je za svetao ten toplog podtona.
Uzmite tester u ruke i odaljite se 1m od stalka sa šminkom, jer je tu svetlo jače i često izmeni nijansu. Kada se odaljite jasnije ćete moći odrediti nijansu.
Naravno ako možete probajte na licu tester, tj. razmažite malu liniju.
Ako ste bili zadovoljni nekom nijansom pudera, a ima ga u parfiimeriji na ruci stavite malo tog pudera, i pored isprobavajte druge pudere i tražite najpribližniji.
Dešava se često da puderi oksidiraju i kroz sat vremena budu mnogo tamniji na licu. 


Postoji mnogo različitih tipova pudera. Tečni, penast, u kamenu, u prahu, u kuglicama, pečeni...
Moj savet je da kupite tečni i ukoliko imate masnu/mešovitu kožu plus i puder u prahu.
Iz iskustva mogu reći da se puder kao pena brzo troši, teže se nanosi, potrebne su vam odgovarajuće četkice, ambalaža je često nezgodna...
U kuglicama se obično nalaze bronzeri i highlighteri.
I u kamenu preporučujem ako vas mrzi da nosite šminku sa sobom kupite neki sa ogledalom, pa ga nosite za sitne popravke, jer mi se nisu pokazali najboljim rešenjem jer naprave kao masku na licu.

Napokon ste izabrali odgovarajući puder. 
Ponavljam pre stavljanja pudera namažite kremu. Ukoliko idete na neku proslavu, izlazak, ili imate npr. jako proširene pore možete i staviti primer.
Šta je primer? To je kao neki serum koji se stavlja pre pudera koji može da zagladi lice, obezbedi da puder lepše legne, duže traje, matira lice...
Zatim nanesite tečni puder sa četkicom (po meni je to najbolje), sundjerom ili prstima.
Ima dosta različitih četkica, i uglavnom na njima piše čemu su namenjene.
Kružnim pokretima nanosite puder polako ga utapkavajući u lice. Pazite da vam ne ostanu linije i šminkajte se u blizini dnevnog svetla. Ovo je jako bitno da biste imali uvid u to kako se stvarno namazale puder.
Nemojte previše da ga stvaite, sve što nije on uspeo da pokrije, pokrićete korektorom.

Ako imate masnu/mešovitu kožu teško da ćete naći puder koji će odmah ostaviti mat efekat.
T- zonu dodatno fiksirajte puderom u prahu. Pazite sa količinom pudera na prahu, jer kada se fotografišete na slikama može izgledati kao da imate beli prah po licu.
Takodje, lice će vam biti mnogo svetlije na slikama ako vaš puder ima SPF.
I još jedan savet je da možete uštedeti na lakovima za nokte, karminima, maskarama ali nemojte da vam bude žao dati malkice više za puder. Ne mislim da treba biti ne znam koliko skup, ali bitrno je da ga kupujete na proverenim mestima. I pazite na rok trajanja! :)

You Might Also Like

19 коментара

  1. Nisam jos isprobala puder koji mi je u potpunosti odgovarao! Najcesce mi prave problem nijanse, ne mogu da nadjem dovoljno svetlu, dosta njih mi vuce na narandzasto. :-) Valjda cu uskoro naici na pravi!

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo, odličan, koristan i poučan post! Mada, slažem se sa prethodnim komentarom, jaaako je teško naći odgovarajući puder. :(

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican post i nadam se da ce ga szo vuse cura procitati pa da vidimo sto manje narancastih lica :) (niki)

    ОдговориИзбриши
  4. Odlican post! Ni ja nisam uspela da nadjem odgovarajuci puder, koristim samo ono sto sam nasla da mi priblizno odgovara. Ja inace imam problem sto ne mogu da nadjem dovoljno svetao puder. Probala sam najsvetlije nijanse ko zna koliko pudera i uvek mi budu tamne :(

    ОдговориИзбриши
  5. Koji divan post!! Sve lepo objasnjeno!! Tesko mi je da nadjem bas dobru nijansu,ali mi ni ove devojke sto rade po parfimerijama nisu od neke pomoci,jer su vecinom ne zaiteresovane za pomoc,pa se sama snalazlim...

    ОдговориИзбриши
  6. -ForeverSs-
    http://make-up-liciouss.blogspot.com/2013/11/loreal-matte-magique-i-max-factor.html
    Ako ga još ima u prodaji, probaj ga. Max Factor, najsvetlija nijansa. Isti problem imamo, i čak je i meni ovaj presvetao. :) Mislim da bi nijansa mogla da ti odgovara! :))

    ОдговориИзбриши
  7. -Tijana Markovic-
    Hvalaaa. :)) Ako je problem da ni jedan nije dovoljno svetao, možda bi i tebi mogao ovaj Max Factor da odgovara: http://make-up-liciouss.blogspot.com/2013/11/loreal-matte-magique-i-max-factor.html
    :)

    ОдговориИзбриши
  8. -Little Happy Heaven-
    Hehehe baš si me nasmejala, ako ih bude bar 1% manje ja ću biti presrećna. :)) Hvala ti. :*

    ОдговориИзбриши
  9. -Tanya Minxy-
    Izgleda da nas ima dosta svetloputih. :))
    Ovaj Max Factor je jako svetao: http://make-up-liciouss.blogspot.com/2013/11/loreal-matte-magique-i-max-factor.html
    Izbegavaj Essence i Maybelline jer su sve boje jako tamne. Primetila sam da baš malo ima pudera sa jako svetlim nijansama. Rimmel 25 hour najsvetliji je dosta svetao, i meni odgovara. :)

    ОдговориИзбриши
  10. -Coka Radojičić-
    Hvalaa ti :* To mi je i bio cilj! :)) Da znaš da sam baš pre neki dan pitala nešto neku devojku što radi u DM-u i odgovorila mi je nešto toliko neodredjeno, da sam se zapitala zašto ih ja više uopšte nešto pitam. :D

    ОдговориИзбриши
  11. Još uvijek nisam našla neki da kažem da mi 100% odgovara ali ne prestajem sa potragom... Inače, OBAVEZNO nijanse isprobam na području brada-vrat i izađem na dnevno svijetlo. I opet se desi da omašim u pola nijanse. Čovjek se uči dok je živ :D

    ОдговориИзбриши
  12. -Maja-
    Pametno, tako se najbolje može videti da li odgovara nijansa. :)) Nama svetlijima je malo lakše, uzmeš najsvetliju pa nek ide život. :D

    ОдговориИзбриши
  13. Mislim da je potrebno dugo vremena dok svaka žena nauči kakva je njezina koža te što joj odgovara. Kada to nauči, neće joj biti problem izabrati puder. Meni sada za odabir nijanse treba minuta, a nekada sam vječno kupovala krive.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. -lipsticks-blade-
      Slažem se. :) I meni, mada mi je zimi u principu najlakše-samo uzmem najsvetliji. :D

      Избриши
  14. Divan blog!
    Zampratila sam te, uzvrati molim te <3
    http://beautycornerbyemina.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saradnica na sajtu:

Translate

Labels